Rokovanie Prezídia RÚZ k energetickej kríze

OSLABENÁ KONKURENCIESCHOPNOSŤ, KRACH I PREPÚŠŤANIE – ENERGETICKÁ KRÍZA BEZ EFEKTÍVNEJ PODPORY ŠTÁTU MÔŽE BYŤ FATÁLNA

K stovkám ohrozených pracovných miest v hlinikárni Slovalco či ferozliatinárskom závode v Istebnom môžu onedlho pribudnúť ďalšie. O tom, ako by štát mohol pomôcť podnikom zvládnuť energetickú krízu 22. augusta 2022 rokovala tripartita – k riešeniu však zatiaľ nedospeli – vláda vyzvala sociálnych partnerov, aby prišli s vlastnými nápadmi. Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) presadzujú riešenie podľa vzoru Nemecka. Tamojšia vláda bude podnikom kompenzovať časť zvýšených nákladov, ktoré majú v súvislosti s drahými energiami.

Večer zasadalo Prezídium RÚZ a hľadalo cesty ako z nastávajúcej krízy. „Netvrdím, že Slovensko má toto celé skopírovať riešenia Nemecka, sme menšia krajina, nemáme taký počet obyvateľov a takú tvorbu HDP, ale je to jeden konkrétny príklad, ktorý funguje a je potrebné nájsť podobné riešenie aj u nás na Slovensku,“ zdôraznil prezident RÚZ  Miroslav Kiraľvarga.

Rokovanie Prezídia RÚZ 22.8.2022

Zväz polygrafie na Slovensku už druhý týždeň zhromažďuje informácie od svojich členov ale aj nečlenských tlačiarní prostredníctvom anonymného prieskumu SURVIO https://www.survio.com/survey/d/S8R6P2U5C6X3V2V2L . Výsledky z prieskumu odovzdáme RÚZ, aby ich spolu s ostatnými námetmi tlmočila vláde ako požiadavky zamestnávateľov pre riešenie súčasnej krízy.